ARHIMEDE

Savantul grec Arhimede (în greacă Αρχιμήδης Arhimedes; n. aprox. 287 î.Hr. în Siracusa, atunci colonie grecească, d. 212 î.Hr.) a fost unul dintre cei mai de seamă învăţaţi ai lumii antice. Realizările sale se înscriu în numeroase domenii ştiinţifice: matematică, fizică, astronomie, inginerie şi filozofie. Carl Friedrich Gauss considera că Arhimede şi Isaac Newton au fost cei mai mari oameni de ştiinţă din întreaga istorie a civilizaţiei umane.

 Operă

Din operele lui au fost păstrate un număr relativ mare de lucrări. Printre acestea se află şi Despre sferă şi cilindru, în care Arhimede demonstrează că raportul dintre aria unei sfere şi cea a cilindrului circumscris este egală cu raportul dintre volumele celor două corpuri (şi anume exact 2/3), rezultat de care Arhimede se pare că era foarte mândru.

ANTONIO MEUCCI

Antonio Santi Giuseppe Meucci (Florenta, 13 aprilie 1808 – Staten Island, 18 octombrie 1889) a fost un inventator italian. Începând cu 1857 a inventat si dezvoltat un aparat care transmitea vocea umana la distanta, aparat care este numit astazi telefon. Antonio Meucci a avut de-a lungul timpului, si în special în Italia, numerosi sustinatori care au argumentat constant ca Antonio Meucci este cu adevarat inventatorul telefonului, sau, mai exact, inventatorul transmiterii electrice a vocii umane la distanta.

Chiar mai mult, Enciclopedia italiana de stiinte, litere si arte (conform originalului, Enciclopedia Italiana di Scienze, Lettere ed Arti) îl desemneaza fara echivoc pe Meucci "inventore del telefono" (inventatorul telefonului).[1]

ANGHEL SALIGNY

Anghel I. Saligny (n. 19 aprilie 1854, Şerbăneşti, judeţul Galaţi - d. 17 iunie 1925, Bucureşti), academician, inginer constructor, ministru şi pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea şi construcţia podurilor şi silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei româneşti.


 Biografie

Anghel Saligny
s-a născut în data de 19 aprilie 1854, în comuna Şerbăneşti, judeţul Tecuci (actualmente, judeţul Galaţi) şi a murit la data de 17 iunie 1925, Bucureşti. A avut un frate cu un an mai mare, Alfons Oscar I. Saligny (1853 - 1903), care a devenit un chimist cunoscut, membru corespondent al Academiei Române, şi împreună cu care a făcut clasele superioare de liceu la Potsdam.

ANDRE - MARIE AMPERE, Electromagnetismul, Legea lui Amper, Galvanometrul

André-Marie Ampère (20 ianuarie 1775 – 10 iunie 1836), a fost un fizician şi matematician francez. Este considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului.

Face studii privind interacţiunea reciprocă a curenţilor şi magneţilor, apoi a curenţilor asupra câmpului magnetic al selenoidului. Stabileşte expresia matematică a forţei electrodinamice (1820). De asemeni a determinat configuraţia curenţilor asupra câmpului magnetic al selenoidului, stabilind regula de fixare a sensului liniilor de câmp.

ANDERS CELSIUS, Termometrul cu mercur, Grade Celsius

Anders Celsius (n. 27 noiembrie 1701 Ovanåker - d. 25 aprilie 1744 Uppsala) a fost astronom, fizician şi inventator suedez .

 Date biografice

Anders Celsius s-a născut la Ovanåker în Suedia la 27 noiembrie 1701. A fost profesor de astronomie la Universitatea din Uppsala între anii 1730 şi 1744. Celsius se ocupă în egală măsură şi de geodezie şi de fizică. A studiat aurorele boreale şi a explicat acest fenomen pentru prima dată prin magnetismul terestru.

În anul 1737 participă la o expediţie în Laponia la Torneo condusă de Pierre Louis Maupertuis, Alexis Claude Clairaut şi Pierre-Charles Lemonnier pentru a determina lungimea unui grad de meridian. Expediţia a dovedit că pământul nu este perfect sferic (este aplatizat la poli), confirmând ideea lui Isaac Newton.

ALFRED NOBEL, Dinamita, Detonatorul, Premiile Nobel

Alfred Nobel s-a nascut la Stockholm in data de 21 octombrie 1833. Tatal sau, Immanuel Nobel, a fost inginer de profesie si s-a confruntat, nu de putine ori, cu problema aruncarii in aer a blocurilor de piatra pentru a putea construi poduri si cladiri in Stockholm.

In 1842 Immanuel isi aduce familia in St. Petersburg. Aici, fiii sai sunt instruiti in stiintele naturii, limbi straine si literatura. La 17 ani, Alfred vorbea fluent suedeza, rusa, franceza, engleza si germana. Era atras deopotriva de literatura engleza si de "stiintele exacte" cum ar fi fizica sau chimia. Timp de 2 ani, Alfred avea sa viziteze Suedia, Germania, Franta si Statele Unite.

Știri

Horoscop

Meteo